Слизането на Светия Дух над апостолите

FacebookTwitterGoogle+VKLinkedIn

Настъпил петдесетия ден след Христовото възкресение. Тогава евреите празнували великия празник  Петдесетница в памет на Синайското законодателство. Всички апостоли заедно с Божията Майка се намирали в горния етаж на една къща (горница ).

В 9 часа сутринта, изведнъж като ли че задухал силен вятър, с шум се изпълнила цялата къща където се намирали всички. Явили се огнени езици и се спрели над всеки един. Всички се изпълнили със Светия дух и започнали да славят Бога на разни езици, които преди това не знаели. Светия Дух слязъл във вид на огън в знак на това, че има силата да изгаря грехове и да очиства, освещава и сгрява човешките души.

По случай празника Петдесетница, в Иерусалим в това време имало много евреи дошли от разни страни. Като чули шума, много хора се събрали около къщата, където били Христовите ученици. Чудели се и питали един друг: „Тия които говорят не са ли всички галилейци? А как слушаме всички своя си роден говор?… Как слушаме да говорят на нашия говор за великите Божи дела?”

И в недоумение си казвали : „ Със сладко вино са се напили”.

Тогава апостол Петър казал че не са пияни и изнесъл проповед, която така подействала на слушащите, че много от тях повярвали в Иисус Христос. Попитали какво да правят, а апостол Петър им отговорил:

„Покайте се и всеки от вас да се кръсти в името на Иисуса Христа, за прошка на греховете; и ще приемете дара на Светаго Духа”.

Повярвалите в Христа приели свето кръщение. По този начин започнала да се устройва светата Христова Църква на земята. Числото на вярващите от ден на ден се увеличавало. Господ помагал на апостолите, чрез многото чудеса извършени от тях в негово име.

Пъроначално апостолите проповядвали на евреите, а след това се разпръснали в други страни и народи. Поставяли чрез ръкоположение епископи, презвитери (свещеници) и дякони за извършване на тайнствата и проповядване на Християнското учение.

Тази благодат на Светия Дух, която била дадена на апостолите и сега се преподава  в нашата Света Православна Църква невидимо в светите тайнства чрез епископите и свещениците.

Слизането на Светия Дух над апостолите се празнува от Светата Православна църква на петдесетия ден след Великден.

Нарича се петдесетница или денят на Пресвета Троица. От този ден се открило действието на цялата Пресвета Троица и хората се научили да се покланят на Бог в три лица – Отец, Син и Дух Светий. Този ден се счита за рожден ден на Църквата. Прието да се украсяват храмовете и домовете със зелинина и цветя, които са знаци на живота. По този начин изразяваме нашата благодарност към Бога за това че Той със Своя Свят и Животворящ (даряващ живот) Дух е обновявал  хората, ражда ги чрез светото кръщение в новия живот.

Следващия ден след Св. Петдесетница е посветен за прослава на Св. Дух и се нарича Духов ден.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.