На Велики четвъртък – тайната вечеря, причастието и целувката

FacebookTwitterGoogle+VKLinkedIn

Тайната вечеряВелики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, на която Исус Христос поканил своите ученици – дванайсетте апостоли. В този момент Божият Син е установил светото тайнствено причастие – евхаристията.

След вечерята Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: “Вземете, яжте, това е моето тяло!”. После вдигнал чашата и казал: “Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете”.

След причастието Исус признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. По-сетне в Гетсиманската градина по време на молитва идват войници и след целувката на Юда, който посочва своята жертва, Христос е заловен от стражите.

Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за Великден. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено.

С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.